Polisorbat (E 433) Służy jako emulgator i stabilizator emulsji. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, dlatego też ma szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce ale i w żywności. Powoduje reakcje alergiczne i świąd skóry, która staje się sucha i spękana. Polisorbat 80 i 60 stymuluje rozwój nowotworów. Szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży czy karmiących piersią.

Phenoxyethanol (Fenoksyetanol) Substancja konserwująca w kosmetykach, dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 1,0%, niestety może wywoływać wypryski i pokrzywkę na skórze.

Fragrances to określenie kosmetyków, których zadaniem jest nadawanie przyjemnego i utrzymującego się zapachu – składniki zapachowe. Często pod tą nazwą kryją się substancje silnie uczulające i kancerogenne a producenci nie podają nazw chemicznych tych składników, zasłaniając się tajemnicą handlową.